16 jaar? Bewijs het maar!

Hoe houd je zelf je alcohol­gebruik in de hand?

Je bent 16 of je wordt binnenkort 16. In beide gevallen is de kans groot dat je al eens met alcohol bent geconfronteerd. Veel jongeren vinden het de normaalste zaak van de wereld om regelmatig een biertje of een ander drankje te drinken. Cool, niet waar?

Niet waar. Want als je nog geen 16 jaar bent, is alcohol niet goed voor je ontwikkeling. Je lichaam groeit nog volop. Alcohol heeft daar een negatief effect op. En ben je al wel 16? Let ook dan op je alcoholgebruik.

FAQ's

Wat is alcohol?

Onder ‘alcohol’ verstaan we alle alcoholhoudende dranken, zoals bier, wijn, whisky, wodka en mixdrankjes. Het alcoholpercentage maakt niet uit. Alcohol wordt gemaakt door gist toe te voegen aan bijvoorbeeld vruchten, tarwe of een ander gewas waar suiker in zit. Dit procedé noemen we fermenteren.

De concentratie suiker in het mengsel bepaalt het uiteindelijke alcoholpercentage. Bij 15% stopt het natuurlijke fermentatieproces. Dranken met 15% of minder alcohol noemen we ‘laag alcoholische dranken’. Er zijn ook dranken met een hoger percentage, zoals whisky, likeuren en rum. Door te distilleren kan er meer alcohol aan een drank worden toegevoegd.

En wat is bier?

Bier is een gegiste drank, gemaakt van gerstemout. In België maken we al eeuwenlang bier, met verschillende alcoholpercentages. Een pils heeft 5% alcohol, speciaalbieren kunnen wel 10% of meer alcohol bevatten. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar ook alcoholvrije bieren, NA-bieren. Die zijn in smaak nagenoeg vergelijkbaar met ‘gewoon’ bier.

Wat zegt de wet?

Wettelijk mogen jongeren onder de 16 jaar nog geen alcohol drinken in horecagelegenheden. Ook is het verboden om met drank op de weg op te gaan. Die bepaling geldt niet alleen voor automobilisten. Ook als je met de fiets naar het café gaat, mag je niet te veel drinken. Het maximale alcoholpercentage in het bloed is 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee biertjes. Zit je daarboven, dan ben je strafbaar. Trouwens, ook als je dronken bent op de openbare weg kun je al een boete krijgen.

Waarom kun je beter voorzichtig zijn met alcohol?

Veel mensen kunnen van alcohol genieten, zonder te ver te gaan. Maar niet iedereen kent zijn grenzen. Leren hoe je verstandig met bier omgaat doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat je als jongere niet zonder meer aan een ontdekkingstocht van bier en alcohol begint. Te veel alcohol drinken op jongere leeftijd kan gevaarlijk zijn voor een lichaam dat nog volop in ontwikkeling is. Alcohol heeft een negatief effect op de hersenen. Ook verstoort het de hormonale balans, die nodig is voor een goede botgroei en seksuele ontwikkeling. Die gevolgen zijn in meerdere studies aangetoond.

Waarom gaan alcohol en sport niet goed samen?

Ook bij sport is alcohol niet verstandig. Het vertraagt de reactietijd. Ook geruime tijd na het drinken van bier of een andere alcoholische drank reageren mensen later. Door alcohol verliest ons lichaam ook eerder warmte. Eerst geeft alcohol een warm gevoel, daarna kan je lichaam weer snel afkoelen. Zelfs onderkoeling kan een effect zijn, zeker bij een langere fysieke inspanning. Verder daalt het uithoudingsvermogen en loop je meer kans op blessures. Door alcoholgebruik heeft een bloeding of zwelling grotere consequenties dan anders. En als je 24 uur vóór een sportieve inspanning alcohol drinkt, kun je eerder kramp in je spieren krijgen.