16 jaar? Bewijs het maar!

Wat kunt u achter de bar doen aan het alcohol­­gebruik van jongeren?

Ook jongeren komen in de horeca. Dan is het verleidelijk om eens niet voor frisdrank te kiezen, maar voor alcohol. Voor wie boven de 18 jaar is, is alcohol toegestaan, wie ouder is dan 16 jaar mag een biertje drinken. Natuurlijk let u er als uitbater op dat het gebruik niet uit de hand loopt.

Als je te maken hebt met jongeren die nog geen 16 zijn, moet je extra waakzaam zijn. Wettelijk is het verboden om bier te schenken aan die categorie. U bent dan als eigenaar van een horecagelegenheid verantwoordelijk voor de gevolgen. Dat kan een boete zijn, dat kan ook een gevangenisstraf zijn.

FAQ's

Wat is alcohol?

Onder ‘alcohol’ verstaan we alle alcoholhoudende dranken, zoals bier, wijn, whisky, wodka en mixdrankjes. Het alcoholpercentage maakt niet uit. Alcohol wordt gemaakt door gist toe te voegen aan bijvoorbeeld vruchten, tarwe of een ander gewas waar suiker in zit. Dit procedé noemen we fermenteren.

De concentratie suiker in het mengsel bepaalt het uiteindelijke alcoholpercentage. Bij 15% stopt het natuurlijke fermentatieproces. Dranken met 15% of minder alcohol noemen we ‘laag alcoholische dranken’. Er zijn ook dranken met een hoger percentage, zoals whisky, likeuren en rum. Door te distilleren kan er meer alcohol aan een drank worden toegevoegd.

En wat is bier?

Bier is een gegiste drank, gemaakt van gerstemout. In België maken we al eeuwenlang bier, met verschillende alcoholpercentages. Een pils heeft 5% alcohol, speciaalbieren kunnen wel 10% of meer alcohol bevatten. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar ook alcoholvrije bieren, NA-bieren. Die zijn in smaak nagenoeg vergelijkbaar met ‘gewoon’ bier.

Wat zegt de wet?

Wettelijk mogen jongeren onder de 16 jaar nog geen alcohol drinken in horecagelegenheden. Ook is het verboden om met drank op de weg op te gaan. Die bepaling geldt niet alleen voor automobilisten. Ook als je met de fiets naar het café gaat, mag je niet te veel drinken. Het maximale alcoholpercentage in het bloed is 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee biertjes. Zit je daarboven, dan ben je strafbaar. Trouwens, ook als je dronken bent op de openbare weg kun je al een boete krijgen.

Waarom moeten jongeren oppassen met alcohol?

Veel mensen kunnen van alcohol genieten, zonder te ver te gaan. Maar niet iedereen kent zijn grenzen. Leren hoe je verstandig met bier omgaat doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat jongeren niet zonder meer aan hun ontdekkingstocht van bier en alcohol beginnen. Te veel alcohol drinken op jongere leeftijd kan gevaarlijk zijn voor een lichaam dat nog volop in ontwikkeling is. Alcohol heeft een negatief effect op de hersenen. Ook verstoort het de hormonale balans, die nodig is voor een goede botgroei en seksuele ontwikkeling. Die gevolgen zijn in meerdere studies aangetoond.

Waarom gaan alcohol en sport niet goed samen?

Ook bij sport is alcohol niet verstandig. Het vertraagt de reactietijd. Ook geruime tijd na het drinken van bier of een andere alcoholische drank reageren mensen later. Door alcohol verliest ons lichaam ook eerder warmte. Eerst geeft alcohol een warm gevoel, daarna kan het lichaam weer snel afkoelen. Zelfs onderkoeling kan een effect zijn, zeker bij een langere fysieke inspanning. Verder daalt het uithoudingsvermogen en loop je meer kans op blessures. Door alcoholgebruik heeft een bloeding of zwelling grotere consequenties dan anders. En wie 24 uur vóór een sportieve inspanning alcohol drinkt, loopt een groter risico op kramp in de spieren.

Tips voor iedereen achter de bar

Als u achter de bar werkt, weet u ongetwijfeld wat er wel en niet wettelijk is toegestaan. Maar u heeft ook een commerciële instelling. Toch doen we een beroep op u om uw verantwoordelijkheid te nemen. Kies voor een professionele houding. Met een beetje tact kunt u jongeren ertoe bewegen om toch die frisdrank te bestellen in plaats van dat biertje. En respecteer jongeren ook die ervoor kiezen om de alcohol te laten links liggen.

Vind je het moeilijk om jongeren onder de 16 die om een biertje vragen af te wijzen? Bespreek deze situaties dan eens met je baas. Hij weet ook wat er op het spel staat. En als het goed is, neemt ook hij zijn verantwoordelijkheid. Hij kan je leren om op je strepen te blijven staan. Ook collega’s achter de bar kunnen je helpen om steviger in je schoenen te staan als min 16-jarigen bier willen bestellen. En anders de wetgever wel!